Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Οι Γερμανοί δυσπιστούν και φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει!


Πριν λίγες μέρες 200 Γερμανοί οικονομολόγοι κάλεσαν την κ. Μέρκελ να απορρίψει τους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωζώνης. Η κ. Μέρκελ ηττημένη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές δεν έχει μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Οι 200 οικονομολόγοι δεν βλέπουν τον λόγο που θα έπρεπε οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν το

χρέος υπερχρεωμένων κρατών, όπως η Ελλάδα!
Βλέπουν μια αδύναμη Αθήνα π.χ. να μην μπορεί να προωθήσει βασικές μεταρρυθμίσεις, οπότε γιατί να ρισκάρουν μια βοήθεια χωρίς αντίκρισμα; Πιστεύουν ότι οι αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης θα λυγίσουν κάτω από το βάρος του υπέρογκου χρέους τους και της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς τους.
Τι ζητάνε λοιπόν αυτοί οι οικονομολόγοι; Να προωθήσει η Γερμανία ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και την ελεγχόμενη χρεοκοπία των υπερχρεωμένων εταίρων της Ευρωζώνης.
Βλέπουν έναν Παπανδρέου να πασχίζει μεν, να ψεύδεται δε. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ισχυρίστηκε ότι έχει υλοποιηθεί το 95% των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνόδευε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν συμφωνούσε με την βεβαιότητα Παπανδρέου.
Στην έκθεση επισημαίνονταν:καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στη λειτουργία ελέγχου των δημοσίων δαπανών, υποχωρήσεις στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, υπό την πίεση των συντεχνιών.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθυστερεί επειδή αντιδρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις δεν περιελήφθησαν όλες οι προβλέψεις του Μνημονίου, αλλά και αυτές που περιελήφθησαν, όπως οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν υλοποιούνται. Η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα παραμένει εξαγγελία.
Ο νόμος για την απλοποίηση της ίδρυσης επιχειρήσεων, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο δεν εφαρμόζεται, ενώ το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση είναι ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από την απόφαση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, ζητώντας να απαλειφθεί η σχετική μνεία από το Μνημόνιο.
Χειρότερη εικόνα ανευθυνότητας λαμβάνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Συμπέρασμα: οι Γερμανοί οικονομολόγοι έχουν κάποιο δίκιο να φοβούνται να στηρίξουν και να επενδύσουν στην διάσωση της Ελλάδας. Βλέπουν πιο μακριά και καταλαβαίνουν πιο γρήγορα τι γίνεται και τι πρόκειται να ακολουθήσει…....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου